На які критерії звертати увагу при покупці кави? Обсмажування кави, в чому відмінність? Моносорти або суміші? Арабіка або робуста?

На які критерії звертати увагу при покупці кави? Обсмажування кави, в чому відмінність? Моносорти або суміші? Арабіка або робуста?

На які критерії звертати увагу при покупці кави? Обсмажування кави, в чому відмінність? Моносорти або суміші? Арабіка або робуста? Це одні з найпоширеніших запитань від тих, хто полюбляє каву.
 Арабіка набагато дорожче в собівартості, робуста - дешевше. Арабіку в основному п'ють моносортами, робустанезмінна складова в сумішах.
 Арабіка більш витягнутої форми, ніж робуста. Борозни на плоскій поверхні зерна робусти також витягнуті, а арабіки - мають обриси символу «S». Поверхня арабіки гладка, наче полірована на вигляд, колір необсмаженої арабіки темно-зелений, іноді з блакитним відтінком, зерно робусти більш випукле і округле, блідо-зеленого кольору з сірими або бурими відтінками.

 Кавові плантації арабіки розкидані високо над рівнем моря, або в самих сонячних горах, або на їх підніжжя. Вирощування арабіки досить складна наука, адже рослини вибагливі, негативно реагують і на зміни погодних умов, і на атаки комах-паразитів, і на недбайливе ставлення працівників плантацій. Для вирощування різних сортів арабіки професіонали розбивають різні плантації.
 Рослини робусти, навпаки, дуже витривалі і стійкі до кліматичних умов і хвороб.
  Ймовірно, найочевиднішою відмінністю арабіки від робусти є смак.

 Арабіка має благородний і м'який смак з пікантною кислинкою і вишуканим ароматом. Робуста має гірчинку і вважається більш міцним сортом за змістом кофеїну. Фактично, робуста містить близько 2,7% кофеїну, що критично перевищує вміст менше 1% кофеїну в високогірній арабіки.
  На смак кави впливає і ступінь обсмаження.

  Обсмаження зерен відбувається в спеціально призначеної для цього машині - ростері, що представляє собою обертовий барабан, що перемішує зерна. В процесі зерна нагріваються до потрібної температури, а по закінченню остуджуються холодним повітрям. Види обсмаження кави визначаються кольором зерен, часом обсмажування і підтримуваної під час обсмажування температурою.
 Професіонали в обсмажуванні зерен знають, що кожен з сортів вимагає особливих умов, починаючи від часу обсмажування і дотримання циклів, і закінчуючи підтримкою певного температурного режиму. Тоді зерна розкриють свій неповторний аромат і смак. Різні види зерен при однаковому ступені обсмаження відрізняються за смаком і ароматом.
 Слабке обсмаження (світле, скандинавське): світло-коричневий колір зерен, суха поверхня. Легка насиченість смаку. Яскраво-виражена кислинка.
 Середнє обсмаження (віденське): насичений коричневий колір, злегка масляниста поверхню. Більш виражені солодко-гіркі нотки в смаку. Ще легша кислинка і більш насичений смак.
 Темне обсмаження (італійське, континентальне): темно-коричневий колір, масляниста поверхня. Виражений солодко-гіркий смак, мінімальна кислинка.

 Дуже темне обсмаження (французьке): дуже темний коричневий, майже чорний колір, сильно масляниста поверхню. Різкий солодко-гіркий смак, відсутність кислинки.


Як правильно зберігати каву?
 Звичайно ж, в першу чергу, каву найкраще зберігати в зерні. Тобто в ідеалі змелюють на кожну порцію. Щоб в кожній чашці зберігся магічний смак і аромат.
 Що може вбити "диво"? Кисень, волога, прямі сонячні промені, сторонні запахи, надмірне тепло. Тому найкраще зберігати кави в герметичних ємностях. Це можуть бути банки, в яких щільно закривається кришка. Якщо прозорі - то зберігати в місці, куди не потрапляють промені сонця.

Можна зберігати і в "рідній" пачці, закриваючи її прищіпкою.




Відгуки

Додати відгук